Szkolenie członków komisji egzaminacyjnej izb rzemieślniczych

5 marca w siedzibie Cechu Rzemiosł Różnych i Małej Przedsiębiorczości w Bielawie przeprowadzono szkolenie mistrzów szkolących pracowników młodocianych, posiadających odpowiednie kwalifikacje, na członków komisji egzaminacyjnej izb rzemieślniczych.

Na członkach komisji egzaminacyjnych spoczywa trudna i odpowiedzialna praca, ponieważ to do nich należy ocena, czy dana osoba posiada odpowiednią wiedzę, umiejętności i kompetencje, aby uzyskać kwalifikacje w postaci świadectwa czeladniczego lub dyplomu mistrzowskiego. System potwierdzania kwalifikacji zawodowych w rzemiośle funkcjonuje od wielu wieków. Przez lata udoskonalany i unowocześniany, cały czas stanowi odpowiedź na oczekiwania rynku pracy na wykwalifikowanych fachowców. Kwalifikacje zaś świadczą o możliwości człowieka jako pracownika przygotowanego do wykonywania odpowiedzialnych zadań, maja tez wpływ na jego status i pozycję społeczną.

Zmiany, szczególnie w sytuacjach zawodowych, wymuszają dostosowanie systemu potwierdzania kwalifikacji zawodowych do procesów zachodzących w otoczeniu społeczno-gospodarczym. Zaangażowanie pracodawców – rzemieślników, stanowiących zdecydowaną większość wśród członków komisji egzaminacyjnych, umożliwia dostosowanie egzaminów do wymogów zmieniającej się gospodarki opartej na wiedzy, nowych technikach i technologiach, a przede wszystkim do potrzeb pracodawców. Warto zaznaczyć, iż ten system egzaminowania pozwala pozwala pracownikom jednocześnie podnosić swoje umiejętności zawodowe i kompetencje społeczne.

Członkowie komisji egzaminacyjnych izb rzemieślniczych musza mieć świadomość ogromnej odpowiedzialności, która wynika z ich zadań. Niezwykle ważne jest wspólne i świadome podejście do kwestii przeprowadzania egzaminów, stąd wynika przeszkolenie członków komisji. W szkoleniu prowadzonym przez Dyrektora Izby rzemieślniczej w Opolu Grażynę Dębicką – Ozorkiewicz udział wzięli mistrzowie szkolący pracowników młodocianych z różnych branż: fryzjerskiej, budowlanej, motoryzacyjnej, piekarskiej, cukierniczej, stolarskiej itd.

 

 

 

Skip to content