Włoskie gotowanie

5 czerwca w Zasadniczej Szkole Zawodowej CRR i MP w Bielawie zrealizowano kolejne zajęcia w ramach projektu „Czas na aktywność” koordynowanego  przez Wielobranżową Spółdzielnię Socjalną „Arte” i Stowarzyszenie „Nowa nadzieja”. Tym razem odbyły się zajęcia kulinarne, które idealnie wpisują się również w założenia programu „Nasze zdrowie w naszych rękach”.

Po całej szkole roznosił się zapach jak z prawdziwej włoskiej kuchni, a sala lekcyjna wypełniła się aromatem świeżej bazylii, grzanek, czosnku i malinowych pomidorów. To za sprawą Pani Agaty Zwierzyny, która na co dzień jest szefową kuchni restauracji „Tam gdzie zawsze…” w Bielawie. Jej pasja i zaangażowanie, doskonałe wyczucie smaku, niesamowita energia w połączeniu z  wieloletnim doświadczeniem, porwało naszych uczestników, którzy patrzyli na jej kulinarne sztuczki jak zaczarowani. Bardzo chętnie włączyli się we wspólne gotowanie. Obierali, kroili, zmywali i smakowali. Dzięki świeżym i pysznym składnikom, w niecałe dwie godziny stworzyli przystawkę- bruschettę, zupę- krem z pomidorów, drugie danie- tagliatelle z pulpecikami w smakowitym sosie oraz niezwykłą odmianę znanego włoskiego deseru – tiramisu z truskawkami. Wszyscy uczestnicy chętnie próbowali nowych smaków i byli pod wrażeniem, że można tak gotować. Jedna z uczennic, która na co dzień kształci się w zawodzie kucharz – „dostała skrzydeł”,  uwierzyła, że robiąc coś z pasją można stworzyć niezwykłe potrawy o niezwykłych smakach. Uczestnicy uwierzyli, że są w stanie włożyć kuchenny fartuch, zakasać rękawy i zamiast niezdrowych chipsów, dmuchanych rogalików czy zwykłych hot-dogów, przygotować zdrowy, pożywny i bardzo smaczny posiłek w krótkim czasie.

Dorota Kożuszek- starszy wychowawca

Hufiec Pracy w Dzierżoniowie